Ridning i fjällen

Westernridskola

Vill du lära dig mer om westernridning och ledarskap? Då kan du börja hos oss. Alla våra guidade turer till häst börjar med en lektion i hur man skall hantera och kommunicera med hästen. Du kommer under turens gång få konstruktiv handledning av din guide som hjälper dig att utvecklas i din ridning. Fokus hos oss är olika westerngrenar som tex trail riding och cattle drive. Hos oss lär du dig att hitta din fokus och bli tydlig i din kommunikation med hästen.

Under vinterhalvåret så erbjuder vi regelbundna lektioner för mer intresserade grupper. Ni kan då boka en grundkurs hos oss. Vill du komma 10 ggr/år för individuella lektioner går det också bra, eller så bokar du in dig på någon av våra övernattningsturer, då ingår denna aktivitet i turen. För mer information kan du mejla oss på info@fjallridning.se

Naturguidning

På våra guidade turer får du uppleva flera olika naturtyper som fjällnära barrskog, vackra myrmarker och unik fjällbjörkskog. Du guidas i fjällmiljöer dit du inte lätt kan ta dig själv, det krävs en erfaren guide som hjälper dig hitta säkert i alla väder. Vi rör oss i naturskogar och genom urskog under alla våra guidade turer. Terrängen vi går i är svår att nå till fots, till viss del riskabel då vi passerar våtmarker och myrmarker där man måste känna terrängen väl för att inte fastna. Vi erbjuder dig därför att följa med oss på våra guidade fjällturer till häst. Under din tid hos oss på sommaren kan vi komma att passera kalfjäll, genom blockfält och genom naturliga raviner. Våra skogar är vackra, du kan se träd i alla dess åldrar och artrikedomen är hög. Urskog är ovanligt att hitta i vår svenska natur då vi i Sverige ofta avverkar skog, men i denna skog kommer guiden att visa dig träd i olika stadier, allt från unga lövträd till fullvuxna tallar. Du kommer att se silvriga torrakor där trädets liv har slutat och de står fast tills väder och vind fäller dem till marken. Vi kommer även att möta några tallar som kan ha nått en ålder på 600 till 800 år. I den rena luft som finns i Härjedalen ser vi flera olika arter av hänglav, som tex manlav och granlav. De går att finna där sommar som vinter. Det är en spännande organism som egentligen är en kombination mellan alger och svamp. Svampens hyfer är stödjevävnad och den får sin energi genom fotosyntes hos algen. Algen och svampen lever i mutualism. På stenarna vid kalfjället kan du ofta upptäcka kartlav, det är en långsamväxande vacker grön lav som gör så att fjäll stenarna skimrar i grönt. Kartlaven växer extremt långsamt, ca 0,2-0,5 mm/år. Vi mäter dess radie och om den är 5 cm är laven ca 100-250 år gammal. Vi tar oss även tid att se efter ytterligare fjäll unika växter och spanar efter fåglar och annat vilt. I området har vi häckande blå kärrhök, fiskgjuse samt kungsörn. Det är inte ovanligt att träffa på både tjäder, orre och dalripa. Vi ser även renar som vandrar i vårt område och pratar om Samernas rennäring sedan urminnes tider.

Vi passerar flera vattendrag som tex Oxsjön, Kölån, Norrveman och Bäckeflöten och flera andra små fjällbäckar. Vi tar oss tid att titta på växt och djurliv nära olika vattenrika miljöer.
Under våra längre turer tar vi oss fram i oländig fjällterräng och kommer upptäcka orörda områden runt Vemdalen.. På dessa höjder kan vi se fjäll typiska växter som slåtterblomma, fjällsippa och djur som tex fjällripa, fjällpipare och spana efter älg, ren, fjällämmel och andra små gnagare.

Att rida i fjällen

Att ta sig fram i orörd natur till häst är en fantastisk naturupplevelse. Våra guidade fjällturer har fokus på växt och djurliv i våra härjedalska fjäll. Vi passerar fäbodvallar som våra förfäder brukat i generationer när vi tar oss mot fjällets olika toppar och hedar. Hos oss kommer du över trädgränsen på vår dagstur och alla övernattningsturer. Du får då en unik möjlighet att uppleva kalfjällets växt och djurliv. Vi rör oss på marker som inte visar någon större påverkan från människan. Hästarna tar oss fram över fjället och vi passerar bäckar, stock och sten. Tack vare dem så kan vi nå svårtillgängliga platser och där ta oss tid att uppleva känslan av lugnet hos en bra trail häst.

Våra hästar är av rasen kallblodig travare, för den oinvigde så är det en nordisk kallblodsras av den lättare typen, en fantastisk häst för fjällridning, starka och trygga. Vi har en palett av flera raser som komplement till våra kallblodiga travare där vi kan nämna quarter, paint, haflinger, appaloosa och varmblod. Oavsett ras så är alla hästarna ridna med en hand, neckreining, och många uppskattar den avslappnade men kontrollerade ridstilen när de är på fjällturer. Vi rider självständigt under stora delar av dagen, vill du åka häst så får du leta dig vidare, hos oss styr du och kontrollerar din häst när du följer din guide. Det ingår alltid en grundlig genomgång så att du kan lär dig kommunicera med din häst som du rider på turen. Hela Trumvallen Horse ranch andas western och när du är här får du uppleva en dag som cowboy/cowgirl.

Den erfarne ryttaren har möjlighet att rida i helt ospårad terräng med fri fjällridning under eget ansvar. Vi rider gärna upptäcktsfärder och letar nya vägar tillsammans, fjället kan vara både brant och spännande att rida på. Terrängen på fjället tillåter inga längre galopper vilket kan vara bra att veta redan när du bokar. Vi vill hålla en hög kvalitet på våra turer, därför tar vi emot max 9 gäster per övernattningstur och 7 gäster per kort tur. Vi vill hinna prata med alla samt handleda dig som gäst så att du får en trevlig fjälltur.

Boka en oförglömlig upplevelse

Kortare turer som 1.5h och 7h kan du boka direkt på vår bokningssida hos bokadirekt.