Om oss

Vår ranch hittar du vid Trumvallen, där Johans gammelmorfar med familj någon gång under slutet av 1800-talet hade sin sommarvall. I Jämtland/Härjedalen finns det ett starkt kulturarv för fäboddrift vilket innebär att man har kor eller andra djur vid en fäbodvall under sommarmånaderna för bete. Djuren som är vid fäbodvallen går lösa i skogen och den kultiverade marken används till att odla grödor och vinterfoder. Historiskt sett är fäboddriften ett nödvändigt komplement till driften av hemgården. Fjällbönder har i härjedalen tagit sina fän till fäboden för att där kunna förädla produkterna från korna som smör, ost och messmör i små stugor/buvallar. Vid fäbodstugorna arbetade unga kvinnor med produktion av matvaror som kunde klara sig till vintern och vallningen av de djur som de hade ansvar för. De bodde i små enkla stugor vid fäboden och det var ett ensamt liv för dem under sommaren.

Johans morfar Oskar Stensson fortsatte att förädla släktens mark och brukade även skogen längs fjällsidan runt Trumvallen och upp mot Myrrue vid Trumdalen. Det var ett tufft och hårt fysiskt liv för en skogsbrukare under mitten av 1900-talet. Oskar byggde hölador och bulador av virke som han själv huggit ner och timrat från sin mark. Han hade som mest 6 personer som arbetade med honom i fjällskogen på vintern. Med handkraft sågade de en vinter ner 3000 träd som drogs med hästar ner till kölån. Där märktes de med Oskars märke och timmerstockarna flottades vidare i vårfloden mot Ljusnan. För att kunna ta ner de stora träden längs med fjällsidan krävdes det att man gjorde “isvägar” där arbetshästarna drog stora lass.

När Johan köpte sina första hästar 1987 var Oskar gärna med och besiktigade så att hästarna var dugliga till att vara fjällhästar. Johan berättar att hans morfar Oskar kom och bedömde hästarna så att de var bra draghästar. Oskar visade Johan hur han skulle sko hästarna så att de kunde klara fjällets karga hårda underlag. Oskar visade också Johan flera gamla fjällstigar, skogsstigar och andra stigar som släkten använt på fjället i generationer. Det är dessa stigar vi rider på idag, vi återupptäcker Trumdalen med ryttare och på nytt går det kor längs med de gamla kostigarna som korna vandrade för över 200 år sedan.

Vår vision

Vi vill vårda minnet av våra förfäder och fortsätter att driva vår ranch med dem som förebilder. Vi har våra djur på fäboddrift vid Näsvallen. Vi tar hand om ca 60 kor och kalvar varje sommar och låter de gå på skogen precis som korna har gjort i dalgången i hundratals år. Men till skillnad från det ensamma liv som fäbodjäntorna hade varje sommar så fyller vi dalgången med äkta westernanda och flyttar djuren med våra hästar. Idag är Trumvallen Horseranch uppbyggd och inspirerad av rancher från bergen i Colorado, USA. Vi tränar och arbetar med våra hästar så att de blir trygga fjällhästar och lättarbetade med korna som går i skogen på fäboddrift. Hos oss på Trumvallen horseranch har du möjlighet att uppleva härjedalsfjällen med fantastisk fjällridning i kombination med äkta cowboy-liv och kofösning.

Vilka vi är

Johan Persson

Jag började med min livsdröm, att leva och bo på mina förfäders mark med inspiration från USA för många år sedan. Jag har alltid haft bilden klar för mig vad jag vill uppnå och är nu stolt över att kunna erbjuda en genuin, härjedalsk ranch till mina gäster. För mig är det viktigt att allt Ni får uppleva hos oss är äkta. Allt från hästarna, ridningen, utrustningen, matlagningen och sällskapet skall vara genuint och äkta. Det jag har upplevt på de rancher jag besökt och arbetat vid är vad jag vill att du som gäst skall uppleva hos oss. Det jag uppskattar mest av livet på ranchen är två saker. När jag rider på fjället är det känslan av frihet och möjligheten att rida vart jag vill. När vi flyttar kor så är det skarpt läge, varje sekund och varje beslut jag tar tillsammans med hästen får en effekt i nuet. Korna, gästerna och hästarna är i nuet tillsammans, med ett syfte.

Erica Persson

Born and raised at Trumvallen horseranch. Pappa har äntligen, efter många års bearbetning, fått mig att flytta hem och arbeta tillsammans med min familj.

Jag har under hela min uppväxt sett pappa bygga upp allt det fina vi har idag. Genom åren har det skapats otroliga minnen med gäster och djur. Jag kommer ihåg när jag smet iväg med gårdens trotjänare, Bringbaus. Jag sadlade hästen i smyg med hjälp av en stege. Vi red ut över täkten och det slutade med att jag tog min första ofrivilliga galopptur när Bringbaus bestämde sig för att vända hem. Det kändes som att det gick i “70” längs med den lilla grusvägen. Jag kommer ihåg när jag kom fram till kurvan vid uppfarten till ranchen. Jag tänkte “det är bara att hålla i sig”, jag släppte tyglarna och tog ett fast grepp om sadelhornet. Jag var fem år gammal. Pappa hörde oss komma dundrade och kastade sig ut för att stanna hästen. Hästen stannade och pappa såg lätt chockad ut över mitt upptåg, men inte så orolig. Bringbaus fortsatte vara min absolut bästa vän i många fler år. Nu är jag 28 år gammal och är så taggad på att fortsätta i pappas fotspår och driva ranchen tillsammans med hela vår familj.

Max Svegare

Det bästa jag vet är att vara ute i skogen och jaga. Jag har så länge jag kan minnas alltid tyckt om att vara ute på fjället. Jakt och fiske, vinter som sommar är min grej. Jag minns när jag var liten och pappa inte hann köra ner mig till dagis innan han skulle ut på fjället med gäster. Han slängde upp mig bakom sig på hästen och jag följde med ut på fjället. Det var många fjällturer på en sommar, och jag trivs lika bra där fortfarande.  Nu är det dags för mig att sätta på mig hatten och gå i min fars fotspår. För mig har det alltid bara funnits en gångart till häst, galopp!