Cattle Drive i Sverige

“The fastest way to drive cattle is slow” – citat från vår cowboss Johan

Följ med oss på en unik upplevelse! I sex generationer har vi haft betande kor runt Trumvallen. Nu på senare tid har mjölkkorna bytts ut mot köttdjur och Johan har kunnat kombinerat sin erfarenhet av rancharbete i USA med Härjedalens traditioner.

Det är hos du kommer att få uppleva en äkta cattle drive som inte sker innanför stängsel. Det betyder att vad vi gör spelar roll, gör vi misstag får vi se konsekvenserna av det. I början på sommaren kommer cirka 60 kor och kalvar till oss på Trumvallen Horse ranch. De går här på fribete hela sommaren och vår uppgift är att se till att de har det bra samt förflytta dem mellan olika beten. Korna rör sig över en yta större än 10.000 hektar genom all möjlig terräng. Som grupp jobbar vi tillsammans genom att leta upp boskapen, samla ihop dem och se över hur de mår.

Ibland har djuren förflyttat sig långt bort över natten och deras gps-position visar att vi får rida flera kilometer för att nå fram till dem. Därför är det viktigt att alla kan rida i alla gångarter för att vi lätt ska kunna ta oss snabbt dit korna är. När vi driver kor går allt i låg hastighet, det kan vara ryttarna på flankerna som kan behöva göra en spurt för att skopa in utbrytare ur flocken. Du kommer att få uppleva den häftiga känslan av totalt samspel med din häst när ni delar fokus och samarbetar för att nå vårt gemensamma mål.

Boka din nästa cattle drive hos oss nästa sommar! Vi driver kor på våra turer “The Cowboy Experience” och “Ranch weeks”.

Vad du får uppleva

På våra guidade turer kommer du att få uppleva olika naturtyper som fjällnära barrskog, vackra myrmarker unik fjällbjörkskog, och tillslut bli omringad av en helt fantastisk fjällvy när vi väl börjar ta oss förbi trädgränsen och upp mot höjderna.

Målet under våra turer är att du som gäst ska få kunskap samt se/uppleva det mesta av vad vår fjällvärld har att erbjuda både smått och stort.

Vi rider först igenom ett naturskyddsområde och en större urskog som är helt opåverkad av mänsklig aktivitet. Efter ca 300 höjdmeter når vi vår trollska urskog. Urskog är ovanligt att hitta i vår svenska natur då vi i Sverige ofta avverkar skog, men i denna skog kommer guiden att visa dig träd i olika stadier, allt från unga lövträd till fullvuxna tallar. Du kommer att se silvriga torrakor där trädets liv har slutat och de står fast tills väder och vind fäller dem till marken. Vi kommer även att möta några tallar som kan ha nått en ålder på 600 till 800 år.

Utöver det så kommer vi visa flera olika slags lavar, en organism som är mycket känslig för luftföroreningar och därför lite unik för många. Även gråvit tagellav och mörk gråbrun? skägglav lever och frodas i vår naturskog. Den går att finna där sommar som vinter. Vi tar oss även tid att se efter ytterligare fjällunika växter och spanar efter fåglar. I området har vi häckande blå kärrhök, fiskljuse samt kungsörn. Det är inte ovanligt att träffa på både tjäder, orre och dalripa.

Vi kommer korsa/passera vid vattendrag som tex Oxsjön, lill-Trumman, Kölån, Norrveman och Bäckeflöten där det finns möjlighet att avnjuta rent fjällvatten från kallkällor.

Vi tar oss tid att titta på växt och djurliv nära olika vattenrika miljöer. Under våra längre turer kommer tar vi oss fram i oändlig fjällterräng och kommer passera eller rida över Västerhågna, Myrruet, Oxsjövålen, Skuvfjället, Oxsjöfjället eller Mörkfjället. På dessa höjder kan vi se (tar vi oss tid att se efter både) fjälltypiska växter som slåtterblomma, fjällsippa och djur som tex fjällripa, fjällpipare och spana efter älg, ren, fjällämmel och andra små gnagare.

Vid flera tillfällen under turerna kommer vi passera gamla fäbodvallar.

Boka en oförglömlig upplevelse

Kortare turer som 1.5h och 7h kan du boka direkt på vår bokningssida hos bokadirekt.