Vanliga frågor & svar

Man bor med sitt resesällskap i enkla timmerstugor med utedass.
Våra övernattningsturer startar generellt kl 9 med att man hämtar hästar i hagen. Vi slutar alltid runt kl 16 sista dagen.
Det enklaste är att köra bil. Det finns en direktbuss från Stockholm cityterminal som passerar Uppsala, den heter Härjedalingen. Därutöver finns det även möjlighet att ta tåg till Sveg eller Östersund (nattåg) för att därefter ta buss till hållplatsen Vemdalen by. Vi hämtar dig vid hållplatsen. Du kan även flyga från Stockholm till Åre-Östersund (SAS) eller Sveg (Jonair), därefter kan man ta sig till oss med transfer/buss eller hyrbil.
Många är oroliga för mygg och knott och undrar om det finns bättre eller sämre tidpunkt att komma till oss. Vintern kan vi garantera är helt insektsfri 🙂 Man upplever inte att det är ett problem med mygg eller knott när man är hos oss, när man sitter på hästryggen så märker men ingenting, och när vi äter runt lägerelden löser röken det mesta. Vissa gäster uppskattar juni eftersom man fortfarande kan se snö längs fjälltopparna i horisonten, andra kommer under början av september, då fjället brinner i alla otroligt vackra röda och gula nyanser. Det är helt enkelt en smaksak. Sämst väder är det i november och maj, men var inte orolig, vi har stängt då 🙂
Jajamensan, vi bor i fjällen och här regnar det.
Vi rider i stort sett alltid, man får räkna med dåligt väder och blir det vacker väder ser vi det som en bonus. Vi rider och kör dock inte släde om det är kallare än -25 grader celcius. Vi gör en bedömning av vädret innan starten av turen och kontaktar dig om vi anser att det är för kallt eller för blåsigt. Hör du inget så kommer turen att genomföras.
På vintern är det bra att ha riktigt varma kläder, handskar, mössa, täckbyxor och dunjacka. Ull på fötterna och gärna en värmedyna vid tårna så att de inte blir kalla. Skorna bör har tjock sula för att klara av att isolera från den kalla marken. Grova kängor och powerboots går utmärkt att rida i om man inte har storlek 46 eller större. Undvik gummistövlar eller ridstövlar. På sommaren behöver man har förstärkningsplagg, regnkläder och handskar med sig om man rider dagstur. Man får inte rida i hala byxor som tränings tights eller shorts. Långärmat är att föredra när man rider i skogen för skydd mot grenar och dyl.
Vi har hjälmar att låna, om du är här på vintern kan du med fördel ta med dig din skidhjälm, den är varmare att använda. Vi använder inte skyddsvästar, de har en tendens att fastna i sadelhornet och kan förorsaka fallolyckor för den terräng osäkra ryttaren.
Har du bokat en kort tur på tex 1.5h bokar du av och lämnar din plats till någon annan som vill rida hos oss. Har du bokat en övernattningstur och blir sjuk kan vi försöka boka om dig till ett annat datum, troligtvis nästkommande säsong. Läkarintyg krävs. Får du förhinder och inte kan komma så ser vi det som att du bokar av helt. Du får inga pengar tillbaka. För utförliga bokningsregler se under fliken bokningsregler.
Vi har ca 20 hästar som bor hos oss. Vi har två ston som har bott i flocken under en längre tid, resten är valacker. Vi har rehabiliterat flera individer som har haft en ganska brokig historia innan de hittar till oss, eller vidareutbildat fina travhästar till en längre fjäll karriär. Vi har ett åldersspann mellan 2 år och 23 år för tillfället, majoriteten är över 10 år.