Planera din resa

Boende

Vintersäsong

Under er vistelse hos oss på vintrarna erbjuder vi jättefint boende på övervåningen i vårt rustika ranchhus där vi har en nybyggd lägenhet. Där finns 2 bäddar varav en 1,40 säng, toalett, dusch och fullt utrustat kök. I anslutning till detta boende så finns det även två fristående varmbonade timmerstugor, med 2 bäddar i varje stuga. Vi har även en till stuga strax ovanför vårt ranch hus med 4 bäddar, dusch, toalett och kök i + en liten varmbonad timmerstuga utanför med 2 bäddar. Du kommer endast att bo och äta frukost med ditt resesällskap.

Sommarsäsong

Vid ranchen
Vi har 8 mindre stugor i vår verksamhet vilket gör att vi kan erbjuda enskilt boende till dig som övernattande gäst. Timmerstugorna är ombonade och varma. Du kommer att dela stuga med ditt resesällskap, reser du själv kan det hända att du får dela boende med en annan singelperson. Vi brukar dock försöka lösa så att alla får en egen stuga. Har ni bokat två personer bor ni två ihop.
Hos oss får du en härlig back to basic känsla. Du sitter vid en brasa på kvällen och pratar om dagens äventyr med dina vänner. Nyvallen och Näsvallen är fäbodmiljöer (10 min gångavstånd) med öppna fina ytor runt om sig, hästarna betar precis vid stugorna och på kvällen kan du ta en sväng i hagen och klia din partner lite extra i pannan. Flertalet timmerstugor har el, några värms upp av en kamin. Det finns fräscha utedass i anslutning till boendet. Det bästa av allt är möjligheten att basta på kvällen, du tänder själv upp den om du vill värma dig efter middagen. Kanske vill ni bada badtunna tillsammans, vi värmer gärna upp vattnet under dagen så att temperaturen är perfekt för er när ni har ätit middag. Den gemensamma frukosten äter du i en separat frukoststuga tillsammans med övriga gäster. Har du några funderingar kring boendet kan du höra av dig.

Fjällövernattning
Under våra tre och fem dagarsturer övernattar vi uppe på fjället vid vackert väder. Det är ett helt fantastiskt äventyr du sent kommer att glömma. Här får du verkligen känna på hur det är att ge sig iväg med sin häst och slå läger ute i det fria en natt. Vi bor i 5 enkla stugor där alla deltagare (max 9) fördelas. När vi kommer fram till vår fjällcamp fördelar vi upp oss i olika arbetslag, här går ingen fri från alla de sysslor som skall göras. Du kommer att få ett stort eget ansvar när det kommer till hästar, mat, disk samt övriga sysslor som hör till en övernattning med hästar i fält. Som ett team samarbetar alla gäster så att det blir god mat och härlig tid med hästarna. Frukosten äter vi med fördel utomhus, eller i en rymlig stuga. Det gäller att du kommer lite förberedd för strapatser, allt kan hända och vi måste tillsammans lösa de små problem som kan uppstå. Detta är inte turen för dig som vill sova bekvämt och vakna utvilad, utan detta är upplevelsen för dig som vill känna hur det är att verkligen vara i nuet med djur och natur under ett dygn. Det är viktigt att veta att det kan vara minusgrader på natten, det innebär att du MÅSTE ha en varm sovsäck som klarar minusgrader för att inte frysa. Många undrar om de behöver ta med sig liggunderlag, det behövs inte, det finns madrasser i stugorna.

Städning
Vid avresan bidrar du med en noggrann städning av din stuga för att underlätta för oss när vi förbereder inför nästa tur.
Extra övernattning

Vill du komma kvällen innan eller stanna en kväll extra går det ofta att ordna. Du behöver boka din extra övernattning i god tid. Vi erbjuder en extra övernattning inkl frukost för 450 kr/p. Boendet betalar du med swish när du är här. Vi uppskattar om du kommer mellan kl 18-20 om du kommer i bil. Kommer du med buss hämtar vi dig vid hållplatsen Vemdalen by.

Mat & dryck

Mat

När du vaknar på morgonen tar du dig över till en mysig liten frukost stuga där du förbereder din frukost. Den som är först upp brukar koka upp ägg och ta fram frukosten, att koka kaffe hör till vanliga morgonrutiner. Visst är det trevligt att bjuda sina resekompisar på en nybryggt kopp kaffe eller te när de kommer in, lite ömma i baken efter gårdagens fjälltur. Det finns även ägg, kaviar, havregryn, musli, bröd, knäckebröd, smör, ost, skinka, juice, mjölk, fil eller yoghurt samt lite grönsaker och frukt. Har du speciella önskemål kring din frukost ber vi dig ta med det alternativ du saknar i vår lista. Har du allergi, se vidare under allergier. Efter frukosten diskar du dina glas och bestick.

Om du vet med dig att du är en hungrig själ kan du förbereda några enkla lunch smörgåsar som komplettering till den soppa/gryta som vi erbjuder. Vi kan ordna vegetarisk/gluten/laktosfri lunch om du bokar det minst två veckor i förväg. Har du andra speciella önskemål kring din lunch ber vi dig ordna med ett eget lunchalternativ. Det är enkelt att värma en egen soppa på morgonen och ta med den upp på fjället i en termos. Det är viktigt att få i sig energi på fjället och vi förbereder luncher som innehåller kött från kyckling, nöt, vilt samt olika slags grönsaker.

Middagen tillagas och serveras av oss vid en grillstuga. Vi umgås tillsammans och äter middagen runt lägerelden. Det kan vara en middag med kött, fisk eller kyckling. Vi serverar oftast potatis, goda såser o en enkel sallad. Äter du vegetariskt kan vi erbjuda tex grillad haloumi. Vi har tyvärr inte möjlighet att erbjuda flera olika middagsrätter då vi har begränsade resurser. Har du andra speciella önskemål kring din middag ber vi dig ordna med ett eget middagsalternativ. Du har tillgång till kylskåp om det behövs. I dagens samhälle är vi alla mycket medvetna och vad vi äter och många har tagit goda etiska ståndpunkter i sitt liv för att tänka på djur och natur samt hållbarhet för framtida generationer. Vi respekterar självklart de individuella beslut som du har tagit. Vi vill be dig att under vår fjäll övernattning (om det blir en sådan) även visar förståelse och flexiblitet just under fjäll övernattningen. Vi kommer inte att kunna ta med oss flera olika middagsalternativ som gör att det blir tungt för hästarna att bära, det är det som blir följden av att vi har tex 5 olika gäster som önska äta vegan, pescetarian, vegetariskt samt kött i kombination med glutenfritt, sojafritt, gärna med havre. Förutom denna mycket vanliga efterfrågan är det viktigt att maten är god och har ett högt energiinnehåll som gör att du som gäst klarar av kylan och strapatserna med glatt humör. Vid eventuell fjäll övernattning är det en enklare middag och vi hoppas att du förstår.

Dryck
Vi erbjuder vatten att dricka till middagen och vi ser gärna att du tar med dig öl, vin och starkare drycker till middagen. Det är trevligt att njuta av dessa kring lägerelden. Johan påminner dig om att det går åt ganska så mycket om man är hos oss på tre och femdagarstur när man får den rätta feelingen. Cheers!
Allergier
Har du allergier ber vi dig kontakta oss så att vi kan anpassa turens alla mål till det. Vi behöver minst 2 veckors framförhållning.
Hälsa
Vid ditt boende finns det möjlighet till att duscha och tvätta händer. Vid näsvallen värmer du ditt duschvatten med ved, vid Nyvallen finns det en mer modern dusch. Vi har utedass som är rena o prydliga.

Packlista

Vi vill vara förberedda inför möjligheten att eventuellt sova i stugor uppe på fjället på 3 och 5 dagars turer. Som standard på alla våra turer, 1-5 dagar så bor man på ranchen som är belägen vid fjällets fot. Stugorna har vanliga sängar med täcken och kuddar. Man kan köra bil till sitt boende. Om det inte är alltför mycket knott, regnigt eller väldigt kallt (vanligtvis perioden 15 juni- 30 aug) så har vi möjlighet att stanna kvar uppe på kalfjället och sova över där. På fjället är det kalla stugor med tunna madrasser, därför ber vi dig att ta med både sovsäck (-10) och sängkläder.

Att ta med:
Många vill också ha med:
Detta ingår:

Vägbeskrivning

Starttid

Alla våra övernattningsturer startar kl 9 första morgonen. Det går att komma kvällen innan (se vidare under rubriken extra övernattning) Det är viktigt för oss att veta när du planerar att komma eftersom vi jättegärna visar dig ditt boende och vill hälsa dig välkommen. Om du kommer på kvällen innan så vill vi att du planerar att anlända mellan kl 18 och 20.

Skicka Erica ett SMS på 076-813 65 55 så kommer vi överens om exakt plats och tid för din ankomst. Sista dagen slutar vi runt kl 16, på alla långturer.

Adress
Vi samlas (oftast) vid adress Näsvallen 510 i Vemdalen. Använd gärna Google maps, olika bilars gpser kan vara missvisande.
Hur reser man till Vemdalen?

Du tar dig till oss enklast om du kör bil. Det finns en direktbuss från Stockholms Cityterminal som passerar Uppsala och sedan åker via Ljusdal till Vemdalen. Bussen kallas för Härjedalingen, det är ett prisvärt och snabbt alternativ. Du hittar deras hemsida här.

Därutöver finns det även möjlighet att resa till oss med tåg till Sveg eller till Östersund (nattåg). Från respektive ort kan man ta lokalbuss till hållplatsen Vemdalen by. Här hittar du tidtabeller. Vi hämtar dig vid hållplatsen. Det är viktigt att vi vet om vi skall hämta dig så kontakta oss om du planerar att åka kommunalt. Det går även att flyga från Stockholm till Åre-Östersund (SAS) alternativt Sveg (Jonair), därefter kan man ta sig till oss med transfer/buss eller hyrbil.

Information kring turerna- dag för dag

Alla övernattningsturer startar kl 9 första dagen och avslutas ca kl 16 sista dagen. Vädret styr vårt val av ridvägar. Nedan kan du läsa hur turerna och maten planeras samt vilken erfarenhet vi förväntar oss av dig när du bokar. Det är viktigt att du som gäst följer våra rekommendationer kring riderfarenhet och att du inser att du behöver ha en generell god fysik för att klara av att ta dig upp på hästryggen, sitta på den och fjällvandra i sex timmar, speciellt flera dagar i följd. Om ni är en hel grupp (8p) som vill boka en tur så kan vi såklart anpassa turens innehåll efter era önskemål.

“Rookie day“ innebär att du rider på fjället i 6-7h med lunch och äter middag nere på ranchen på kvällen. Du badar badtunna och bastu om du vill. Efter en god natts sömn och frukost är det avresa vid valfri tid. Du kan vara nybörjare och erfaren. Ingen övernattning på fjället.

“Mountain Bonanza” (2-dagarstur) betyder att du har 2 riddagar i skogen och på fjället. Tiden med hästarna är mellan 6-7h/dag. Vi har en längre introduktion/horsemanship lektion i början av dag 1. Du får en middag (dag 1) och 2 luncher, 1 frukost (dag 2). Du kan vara nybörjare och erfaren. Ingen övernattning på fjället.

“The Cowboy Experience” (3-dagarstur) betyder att du har 2 riddagar i skogen eller på fjället och 1 kursdag med kofösning. Tiden med hästarna är mellan 6-8h. Vi har en längre introduktion/horsemanship lektion i början av dag 1, vid önskemål kan vi lägga till ytterligare horsemanship kurs under turens gång. Du får 2 middagar (dag 1,2) och 3 luncher, 2 frukostar (dag 2 och 3). Du bör kunna rida i alla gångarter eller vara stark, smidig och orädd för att klara alla moment under turen. Eventuellt blir det en övernattning på fjället.

“Ranch Week” (5-dagarstur) betyder att du har 2 riddagar på fjället och 2 kursdagar med kofösning samt 1 dag med rancharbete/kurs/lektioner/fjäll övernattning allt beroende på väder samt hur korna rör sig i området. Tiden med hästarna varje dag är mellan 6-8h. Vi har en längre introduktion/horsemanship lektion i början av dag 1, vid önskemål kan vi lägga till ytterligare horsemanship kurs under turens gång. Du får 4 middagar (dag 1,2,3,4) och 5 luncher, 4 frukostar (dag 2,3,4,5). Du måste kunna rida i alla gångarter för att delta vid denna tur. Med stor sannolikhet en eller två övernattningar på fjället.

Har du några frågor inför din resa?

Välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig!